Sensotec

Sensotec is de "bezieler" van leesplezier.be. Deze Vlaamse KMO zet zich al ruim 30 jaar in om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. In de beginjaren, halfweg de jaren '80, was dat met de uitvinding van de Braildec die braille decodeert en omzet naar leesbaar schrift voor ziende mensen. Vandaag gaat dit heel ruim met lees- en leeroplossingen voor mensen met en zonder leesproblemen. 

"Eerlijk is niet dat iedereen hetzelfde krijgt. 
Eerlijk is dat iedereen krijgt wat ze nodig hebben om succesvol te zijn."

Iedereen leest & boekenzoeker.be

Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen.

Iedereen Leest is de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering. De organisatie werkt programma’s en campagnes uit zoals de Jeugdboekenmaand, de Voorleesweek, Boekstart of de Kinder- en Jeugdjury. Samen met partners bouwt Iedereen Leest aan een sterke, brede leescultuur in Vlaanderen en Brussel.

Tip: Iedereen Leest helpt je aan de hand van hun site www.boekenzoeker.be het boek zoeken dat bij je past. 

Luisterpuntbib

Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking.

Blinden, slechtzienden, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten kunnen bij ons terecht. Kortom, aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgt Luisterpunt lectuur in een aangepaste vorm (luister- ofwel Daisy-boeken & brailleboeken).

Ken jij de campagne "Ik haat lezen" van de Luisterpuntbib? Neen? Neem dan hier zeker een kijkje.

Tip: Heb je dyslexie of een andere leesbeperking? Dan kun je dankzij de gratis Anderslezen app van de Luisterpunt luisterboeken genieten. Je kunt er ook je kranten (via Kamelego) of tijdschriften (via Transkript) mee beluisteren.

Leesplezier in de klas bevorderen

Deze website is een initiatief van 8 studenten uit de Lerarenopleiding Lager Onderwijs aan de Thomas More Hogeschool om ideeën, tools, boeken… te verzamelen om het leesplezier bij leerlingen in de klas te bevorderen. Bij de digitale boekenlijst vind je een groot aanbod boeken. Deze boeken staan geordend per leergebied. Onder de titel ‘digitale tools’ kun je interessante links terugvinden omtrent lezen. Er zijn ook een aantal worshop ideeën uitgewerkt.